m

Cine suntem

Istoria companiei
și planurile pentru viitor

AIK Energy LTD este o companie britanică și face parte din grupul AIK Group LTD înființat în 2013 în Londra. Compania este axată pe tranzacționarea (import și export) de gaze naturale, energie electrică și petrol în toată regiunea Europei Centrale și de Est.

AIK Energy LTD s-a născut din convingerea că prin îmbinarea cunoștințelor solide din segmentul de tranzacționare cu energie, gaze naturale și produse petroliere cu spiritul antreprenorial al unui management dedicat și cu experiență, va deschide calea către o afacere proliferă și de succes.

Caracterizată de valorile puternice ale unui parteneriat stabil, inovație, profesionalism, responsabilitate socială și flexibilitate, compania s-a extins rapid pe piața din România. În România, Grupul AIK Energy, prin sucursala AIK Energy Ltd. Londra Sucursala Bucuresti, a început activitatea de trading gaze naturale în 2018, urmată de primele tranzacții cu energie electrică în 2019. Conform datelor publicate de ANRE, în 2019, Grupul AIK Energy, prin companiile sale, deține o cotă de peste 35% din piața de gaze naturale de import.

Deși inițial s-a axat pe activitatea de trading, odată cu consolidarea filialei din Romania, Grupul AIK Energy a pătruns și pe piața de furnizare de gaze naturale și energie electrica către consumatorii finali, inclusiv cei casnici începând din luna iulie 2020, printr-o campanie de conștientizare a liberalizării pieței de gaze naturale. Prețurile gazelor naturale și ale energiei electrice furnizate de AIK Energy Romania SRL sunt cu cel puțin 17% mai mici față de cele ale furnizorilor consacrați, întrucât costul de achiziție și transport contractat și plătit de AIK Energy permite practicarea unor astfel de prețuri.

În primele nouă luni (2018/2019) ale activității sale pe piața de gaze din România, Grupul AIK Energy a reușit, în pofida concurenței jucătorilor tradiționali, să vândă în perioada octombrie 2018 – iunie 2019 o cantitate de 6.200.000 MWh cu o cifră de afaceri de aproximativ 120 milioane EUR. Acest aspect a făcut ca Grupul AIK Energy să fie în primul trimestru al anului 2019 cel de-al doilea furnizor de gaze din România, având o cotă de piață de 17,2%, aditional faptul ca a fost pozitionat prin rapoartele ANRE drept cel mai mare importator de gaze naturale in Romania. Faptul că realizările menționate anterior au fost atinse fără a compromite profitul evidențiază durabilitatea strategiei și a performanței Grupului AIK Energy.

Anul 2019 a fost o confirmare a eforturilor noastre de a construi o afacere de succes cu rădăcini durabile. Astfel, Grupul AIK Energy și-a continuat evoluția accesând piața de energie electrică din România și a extins activitatea de comercializare gaze naturale si energie electrica în Ungaria, Austria, Slovacia, Ucraina și Bulgaria.

Activitatea pe segmentul gazelor naturale a crescut de peste 8 ori în 2019 comparativ cu 2018, compania comercializând aproape 12.500.000 MWh la nivel European, dintre care cea mai mare parte în România (11.000.000 MWh). Divizia de energie electrică a cunoscut o dezvoltare rapidă, încheind anul cu peste 150.000 MWh comercializați. Astfel, cifra de afaceri la nivel de grup a crescut în 2019 la peste 550.000.0000 Eur.

Anul 2020 vine cu o nouă strategie ce are ca principal scop menținerea companiei pe aceeași traiectorie ascendentă, țintind creșteri de peste 50% la nivel European pentru anul în curs.

Aceste țeluri sunt susținute și de o politică de dezvoltare regională foarte ambițioasă, în aproape întreaga Europa. În prezent, companiile din Grupul AIK Energy dețin licențe sau documente similare pentru desfășurarea activității de trading/furnizare de gaze naturale și energie electrică în următoarele state: Marea Britanie, Austria, Ungaria, Slovacia, România, Cehia, Italia, Grecia, Republica Moldova și Ucraina, fiind un participant activ pe hub-urile și platformele din piețele respective (VTP Austria, MGP Ungaria, Ceegex, Cegh, BRM, Opcom, ESP Gazprom, SNAM, GME etc). În vederea consolidării planului de expansiune și dezvoltare la nivel internațional, companiile din Grupul AIK Energy sunt în proces de înregistrare și licențiere în Germania, Țările de Jos, Belgia, Spania, Franța, Polonia, urmând a fi activ pe hub-urile și platformele din piețele respective: EEX, ICE, Gaspool, NCG, TTF, ZTP etc.

Grupul AIK Energy, prin companiile sale, este afiliat unor organizații de seamă din industria energiei și participă activ la lucrările acestora. Cu titlu de exemplu, ne referim la Asociația EFET, Asociația EUROGAS, Asociația Romana a Companiilor de Explorare si Producție Petroliera (ROPEPCA), Asociația Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), participând activ si la conferințele Europene in domeniul gazelor naturale si al produselor petroliere  organizate de Energy Council.

România are un potențial mare în ceea ce privește sursele de energie regenerabilă, iar investițiile din domeniu îl demonstrează, AIK Energy fiind activ în proiectele de investiții care au ca scop protejarea mediului și îmbunătățirea stilului de viață al consumatorilor.

Echipa AIK Energy este nucleul succesului companiei, remarcându-se pentru competența sa pe o mare varietate de piețe și geografii energetice, datorită contextului internațional. Echipa noastră de profesioniști seniori deține o experiență bogată în domeniul industriei, precum și experiență juridică și financiară. Această diversitate permite AIK Energy să aibă o înțelegere unică, să fie bine conectată pe numeroase piețe de energie și să aibă o experiență de primă mână în Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu sau Australia.

Furnizare

Roxana Mihai

Director Furnizare

Mircea Diaconu

Furnizare

Lăcrămioara Ilie

Manager

Sergiu Bălan

Director

Harald Kraft

Manager

Marius Velescu