m

Cine suntem

Istoria companiei
și planurile pentru viitor

AIK Energy LTD este o companie britanică, înființata în 2013 în Londra. Compania este axată pe tranzacționarea (import și export) de gaze naturale, energie electrică și petrol în toată regiunea Europei Centrale și de Est. 

AIK Energy LTD s-a născut din convingerea că îmbinând cunoștințele solide din segmentul de tranzacționare cu energie, gaze naturale și produse petroliere cu spiritul antreprenorial al unui management dedicat și cu experiență, va deschide calea către o afacere proliferă și de succes. 

Caracterizată de valorile puternice ale unui parteneriat stabil, inovație, profesionalism, responsabilitate socială și flexibilitate, compania s-a extins rapid pe piața din Europa. . În România, Grupul AIK Energy LTD, prin sucursala AIK Energy Ltd. Londra Sucursala București, a început activitatea de trading gaze naturale în 2018, urmată de primele tranzacții cu energie electrică în 2019. Conform datelor publicate de ANRE în 2019, Grupul AIK Energy LTD, prin filialele sale, a deținut o cotă de peste 35% din piața furnizare angro gaze naturale, reușită continuată și în 2020, rapoartele ANRE demonstrând că în H1 2020 AIK Energy în România și-a menținut cota de piață la același nivel de 35%. 

Deși inițial s-a axat pe activitatea de trading, odată cu consolidarea filialei din Romania Grupul AIK Energy LTD a pătruns și pe piața de furnizare către consumatori finali, casnici si non-casnici începând din luna iulie 2020, printr-o campanie de conștientizare a liberalizării pieței de gaze naturale. Prețurile la energie propuse de AIK Energy Romania SRL sunt cu mult mai mici față de cele ale furnizorilor consacrați, întrucât costul de achiziție și transport contractat și plătit de AIK Energy permite practicarea unor astfel de prețuri. 

În primele nouă luni (2018/2019) ale activității sale pe piața de gaze din România, Grupul AIK Energy LTD a reușit, în pofida concurenței jucătorilor tradiționali, să vândă (octombrie 2018 – iunie 2019) o cantitate de 6.200.000 MWh, generând o cifră de afaceri de aproximativ 120 milioane EUR. Acest aspect a făcut ca Grupul AIK Energy să fie în primul trimestru al anului 2019 cel de-al doilea furnizor de gaze din România, cu o cotă de piață de 17,2%, adițional faptului că a fost poziționat prin rapoartele ANRE drept cel mai mare importator de gaze naturale în Romania.  

Anul 2019 a fost o confirmare a eforturilor de a construi o afacere de succes, cu rădăcini durabile. Astfel, Grupul AIK Energy și-a continuat evoluția accesând piața de energie electrică din România și a extins activitatea de comercializare gaze naturale si energie electrica în Ungaria, Austria, Slovacia, Ucraina și Bulgaria. 

Activitatea pe segmentul gazelor naturale a crescut de peste 8 ori în 2019 comparativ cu 2018, compania comercializând aproape 12.500.000 MWh la nivel European, dintre care cea mai mare parte în România (12.500.000 MWh). Divizia de energie electrică a cunoscut o dezvoltare rapidă, încheind anul cu peste 150.000 MWh comercializați. Astfel, cifra de afaceri la nivel de grup a crescut în 2019 la aproximativ 550.000.0000 Euro. 

Faptul că realizările menționate anterior au fost atinse fără a compromite profitul evidențiază durabilitatea strategiei și a performanței Grupului AIK Energy. 

Strategia mid-term de dezvoltare a grupului are ca scop menținerea sa pe aceeași traiectorie ascendentă, țintind creșteri de peste 50% la nivel European. 

Aceste țeluri sunt susținute și de politica de dezvoltare regională foarte ambițioasă, vizând aproape întreaga Europa. În prezent, companiile din Grupul AIK Energy dețin licențe sau documente similare pentru desfășurarea activității de trading/ furnizare de gaze naturale și/ sau energie electrică în următoarele state: Marea Britanie, Austria, Ungaria, Slovacia, România, Cehia, Italia, Grecia, Republica Moldova și Ucraina, fiind un participant activ pe hub-urile și platformele din piețele respective (VTP Austria, MGP Ungaria, CeegexCegh, BRM, Opcom, ESP Gazprom, SNAM, GME etc). În vederea consolidării planului de expansiune și dezvoltare la nivel internațional, companiile din Grupul AIK Energy sunt în proces de înregistrare și licențiere în Germania, Țările de Jos, Belgia, Spania, Franța, Polonia, urmând a fi activ pe hub-urile și platformele din aceste piețe: EEX, ICE, Gaspool, NCG, TTF, ZTP etc. 

Grupul AIK Energy, prin companiile sale, este afiliat unor organizații de seamă din industria energiei și participă activ în proiectele acestora. Cu titlu de exemplu, ne referim la Asociația EFET, Asociația EUROGAS, Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din Romania (AFEER), participând activ si la conferințele Europene în domeniul gazelor naturale și al produselor petroliere organizate de Energy Council. 

Între prioritățile companiei un loc important îl ocupă protejarea mediului și îmbunătățirea stilului de viață al consumatorilor. AIK Energy a inițiat proiecte de investiții deja pe segmentul surselor de energie regenerabilă, segment în care România demonstrează un puternic potențial. 

2021 reprezintă totodată startul unui proiect ambițios la nivel European. Printr-un parteneriat strategic cu producătorul german Siemens, AIK Energy a început instalarea la nivel European a unei rețele de 200 de stații electrice de încărcare, primele stații fiind deja funcționale în România, îBucurești și Sinaia. 

Prima etapă a acestui proiect vizează instalarea a o treime din cele 200 de stații Siemens în România, Germania, Olanda, Franța precum și în celelalte țări în care deține subsidiare – Austria, Ungaria, Ucraina, Moldova. Proiectul este conceput astfel încât până la finalul anului 2023 toate cele 200 de stații să fie funcționale în întreaga Europa, cel de-al doilea pas al proiectului fiind reprezentat de un parteneriat cu un mare lanț de Retail, precum și cu autoritățile locale. Cele aproximativ 200 de stații vor putea fi utilizate în parcările hipermarketurilor, eficientizând astfel timpul clienților care își pot efectua în paralel cumpărăturile, precum și pe drumurile publice și în curtea instituțiilor.   

Echipa noastră de profesioniști seniori deține o experiență bogată în domeniul acestei industrii, precum și experiență juridică și financiară. Această diversitate permite AIK Energy să aibă o înțelegere unică, să fie bine conectată pe numeroase piețe de energie și să acționeze cu experiență de primă mână în Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu sau Australia. 

Furnizare

Roxana Mihai

Director Furnizare

Mircea Diaconu

Furnizare

Lăcrămioara Ilie

Manager

Sergiu Bălan

Director

Harald Kraft

Manager

Marius Velescu