m

Cine suntem

Compania.
Planurile pentru viitor

AIK Energy LTD este o companie britanică, înființata în 2013 în Londra. Compania este axată pe tranzacționarea (import și export) de energie în toată regiunea Europei Centrale și de Est.

AIK Energy LTD s-a născut din convingerea că îmbinând cunoștințe solide din segmentul de tranzacționare cu energie, gaze naturale și produse petroliere cu spiritul antreprenorial al unui management dedicat și cu experiență, va deschide calea către o afacere proliferă și de succes.

Caracterizată de valori puternice precum consecvență, flexibilitate, inovație, profesionalism și ghidată de responsabilitate socială , compania s-a extins rapid pe piața din Europa.

Anul 2019 a fost o confirmare a eforturilor depuse pentru a construi o afacere de succes, cu rădăcini durabile. Astfel, Grupul AIK Energy și-a continuat evoluția, accesând piața de energie electrică din România și a extins activitatea de comercializare gaze naturale și energie electrică în Ungaria, Austria, Slovacia, Ucraina și Bulgaria.

În 2019, comparativ cu 2018, activitatea pe segmentul gazelor naturale a crescut de peste 8 ori, compania comercializând aproape 12.500.000 MWh la nivel European, dintre care cea mai mare parte în România. Divizia de energie electrică a cunoscut de asemenea o dezvoltare rapidă, încheind anul cu peste 150.000 MWh comercializați. Astfel, cifra de afaceri la nivel de grup a crescut în 2019 la aproximativ 550.000.0000 Euro.

Durabilitatea strategiei și a performanței Grupului AIK Energy este confirmată totodată și de rezultatele anului 2020. Cantitățile tranzacționate la nivel european au atins aproape 21.000.000 MWh, demonstrând încă o dată creșterea sustenabilă a  business-ului.

Strategia de dezvoltare pe termen mediu are ca scop menținerea sa pe aceeași traiectorie ascendentă, țintind creșteri de peste 50% la nivel european, diversificându-și totodată în paralel activitatea prin accesarea segmentului de energie regenerabilă.

Politica de dezvoltare regională vizează evoluția business-ului la nivelul întregii Europa. În prezent, companiile din Grupul AIK Energy dețin licențe sau documente similare pentru desfășurarea activității de trading/ furnizare de gaze naturale și/ sau energie electrică în următoarele state: Marea Britanie, Austria, Ungaria, Slovacia, România, Cehia, Italia, Grecia, Republica Moldova și Ucraina, fiind un participant activ pe hub-urile și platformele din piețele respective (VTP Austria, MGP Ungaria, Ceegex, Cegh, BRM, Opcom, ESP Gazprom, SNAM, GME etc). În vederea consolidării planului de expansiune și dezvoltare la nivel internațional, companiile din Grupul AIK Energy sunt în proces de înregistrare și licențiere în Germania, Țările de Jos, Belgia, Spania, Franța, Polonia, Serbia, urmând a fi activ pe hub-urile și platformele din aceste piețe: EEX, ICE, Gaspool, NCG, TTF, ZTP etc.

Grupul AIK Energy, prin companiile sale, este afiliat unor organizații de renume din industria energiei și participă activ în proiectele acestora. Cu titlu de exemplu, ne referim la Alianța Europeană pentru Hidrogen Curat (ECH2A), Asociația EFET, Asociația EUROGAS, Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din Romania (AFEER), fiind totodată un participant activ în cadrul Energy Council.

Diversificarea segmentelor de business

Între prioritățile companiei un loc important îl ocupă protejarea mediului și îmbunătățirea stilului de viață al consumatorilor. AIK Energy a inițiat proiecte de investiții pe segmentul surselor de energie regenerabilă, segment în care România demonstrează un puternic potențial.

Compania a început dezvoltarea liniilor de business către zona de energie verde încă din 2019 prin înaintarea de proiecte de stocare CO2 aflate acum în stadiul de aprobare finală de către BEI, proiecte de transformare energie în hidrogen, producție de energie eoliană și alte asemenea. Având o vastă experiență pe piața de gaze și energie din EU, inclusiv ca furnizor de gaze și energie, AIK ENERGY are expertiza și mijloacele necesare pentru a își atinge scopul integrării producției de energie verde în activitatea de tranzacționare a produselor la nivel EU.

2021 reprezintă totodată startul unui proiect ambițios la nivel European. Printr-un parteneriat strategic cu producătorul German Siemens, AIK Energy a demarat implementarea unei rețele de 100.000 de stații de încărcare electrică, prima parte a proiectului fiind reprezentată de instalarea a 200 de stații, din care 50 unități de încărcare ultra rapidă în România, Germania, Olanda, Franța, precum și în țările în care grupul deține subsidiare – Austria, Ungaria, Ucraina și Moldova. Primele echipamente sunt deja funcționale în România, în București si Sinaia.

 

Proiectul are în vedere totodată semnarea de  parteneriate cu retaileri recunoscuți la nivel internațional, lanțuri de benzinării locale, autorități și primării. Cele 100.000 de stații vor putea fi utilizate pe drumurile publice, în incinta instituțiilor precum și în parcările hipermarketurilor, eficientizând astfel timpul consumatorilor care pot efectua activități importante în paralel. Toate stațiile Siemens Sicharge vor avea două surse de încărcare, utilizabile simultan.

AIK Energy în România

Grupul AIK Energy LTD a pătruns inițial pe piața din România prin AIK Energy Ltd. Londra Sucursala București, activitatea de trading gaze naturale fiind lansată în 2018 și urmată în 2019 de primele tranzacții cu energie electrică..

Deși inițial s-a axat pe activitatea de trading, Grupul AIK Energy Ltd. și-a consolidat poziția din România prin demararea activității filialei AIK Energy România SRL, , accesând segmentul de  furnizare către consumatori finali, casnici si non-casnici, începând din luna iulie 2020Prețurile la energie propuse de AIK Energy Romania SRL rămân mai mici față de cele ale multor furnizori, întrucât costul de achiziție și transport contractat și plătit de AIK Energy permite practicarea unor astfel de prețuri.

În primele nouă luni (octombrie 2018 – iunie 2019) ale activității sale pe piața de gaze din România, Grupul AIK Energy LTD a reușit, în pofida concurenței jucătorilor cu tradiție, să vândă o cantitate de 6.200.000 MWh, generând o cifră de afaceri de aproximativ 120 milioane EUR. Acest aspect a făcut ca Grupul AIK Energy să fie în primul trimestru al anului 2019 cel de-al doilea furnizor de gaze din România, cu o cotă de piață de 17,2%, adițional poziționării sale de către rapoartele ANRE drept cel mai mare importator de gaze naturale în Romania. 

Tot conform datelor publicate de ANRE în 2019, Grupul AIK Energy LTD, prin filialele sale, a deținut o cotă de peste 35% din piața furnizare angro gaze naturale, reușită continuată și în 2020, în H1 2020 AIK Energy menținându-și în România cota de piață la același nivel de 35%.

 

 

Import gaze naturale - Aprilie 2020

2021 reprezintă startul diversificării portofoliului de produse și servicii accesibile consumatorilor din România

 

Începând cu luna iunie 2021, AIK Energy România a lansat serviciul AIK e-Go Smart, proiect destinat consumatorilor finali ce integrează una sau mai multe stații de încărcare de tip wallbox ABB Terra AC, în funcție de solicitările și nevoile clienților. Indiferent de dimensiunea amplasamentului, sistemele ABB Terra AC cu utilizare în regim propriu reprezintă o modalitate foarte eficientă de a accesa o calitate performantă a încărcării electrice la costuri reduse.

Furnizare

Roxana Mihai

Director Furnizare

Mircea Diaconu

Furnizare

Lăcrămioara Ilie

Manager

Sergiu Bălan

Director

Harald Kraft

Manager

Marius Velescu